Amafood – Food free from Gluten, Sugar, Lactose

Granola in okusno domače mandljevo mleko

Včasih se zbudimo z levo nogo, pri dvigu morale pa nam pomaga slasten in hranljiv prigrizek. Takrat bi še posebej prav prišel obrok granole z okusnim mandljevim ali lešnikovim mlekom. Vsaka bolje založena trgovina ima na policah mleko iz mandljev, lešnikov, soje ali riža. Vsi pa imajo na žalost nekaj skupnega – vsebujejo predvsem veliko sladkorja. Najbolje si je pripraviti zalogo mandljevega mleka kar doma.

Mandlje zmehčamo tako, da jih namočimo v vodi in pustimo stati čez noč. Ko se dovolj zmehčajo, odcedimo vodo in jih prestavimo v multipraktik. Dolijemo le toliko vode, da se med miksanjem spremenijo v kašasto zmes. Po potrebi mešalec ustavimo in večje delčke postrgamo z robov. Po nekaj minutah se kašasta zmes spremeni v gladko maso in lahko še dolijemo vodo, da se bolj utekočini. Zmes mešamo in po želji obogatimo s cimetom ali vanilijo.

Za odceditev mleka uporabimo vrečko iz muslina ali navadno cedilko obložimo z gazo, skozi katero nato mandljevo mleko precedimo. Vrečko ali gazo stisnemo, da pridobimo še zadnje kapljice slastne mandljeve arome. Pridobljeno mleko shranjujte v stekleni embalaži v hladilniku, kjer je uporabno do tri dni.

 

Morda vas zanima..

Scroll to Top